Разгледахме как върви реконструкцията на Музея за изящни изкуства

Съдържание:

Разгледахме как върви реконструкцията на Музея за изящни изкуства
Разгледахме как върви реконструкцията на Музея за изящни изкуства
Anonim

Според плановете ще си върнем по-модерна сграда без бариери, с нови, по-просторни изложбени пространства, кафене, ресторант и стаи, които гостуващата публика не можеше да види за последно седемдесет преди години. Най-зрелищната част от работите е завършена: реставрацията на Румънската зала е почти напълно завършена. Под ръководството на главния инженер Antal Kőszegi видяхме зловещата стая в пълния й блясък, която е претърпяла само повърхностни ремонти след Втората световна война и която досега е била използвана като склад

"В допълнение към залата - обяснява д-р Ласло Баан, генерален директор на Музея за изящни изкуства, стоящ в средата на обновената румънска зала - големи промени са настъпили и в други части на сградата"

Образ

Ремонтът обхваща общо 14 000 квадратни метра, повече от половината от подовата площ: досега изложбената площ на приземния етаж е обогатена с нови пространства, двете подземни изложбени зали са комбинирани, гардеробната е разширена, в близко бъдеще бюфетът ще бъде превърнат в модерен ресторант и най-накрая ще се извърши пълната техническа модернизация на крилото на сградата. Последното означава много проблеми, тъй като ще бъде сменено парното отопление от 70-те години на миналия век, ще се монтира старата климатична техника, ще се изградят нови електрически мрежи, ще се модернизират системите за сигурност и IT, ще се монтират нови товарни асансьори., ще бъдат създадени така наречените „експедиционни коридори“, подходящи за транспортиране на произведения на изкуството, и цялата сграда ще бъде достъпна.

Някои от тези работи все още предстои да бъдат извършени, но както казва директорът, "сърцето и душата" на проекта, Румънската зала, е завършена, с изключение на дребните задачи.

Последният път, когато посетителите можеха да видят залата в такъв блясък, беше преди седемдесет години

По време на работите

  • 1500 литра консервант
  • 100 кг, различни цветни пигменти
  • Използвани са 5500 златни листа, т.е. 5,5 кг злато.

Седемдесет реставратори работиха по уникалните стенописи и обновиха почти 2500 квадратни метра стенна повърхност. В една от розетките е открита близо стогодишна находка, т. нар. капсула на времето. Както се оказа, капсулата крие имената на реставраторите, които са работили върху украсата на повърхността на стената между 1903 и 1904 г.

„Решихме нашите реставратори да направят същото, за да може след сто, сто и петдесет години подобна изненада да сполети потомците, тоест нашите специалисти да поставят капсулата с имената им в същото малък розов прозорец", каза д-р. Baan.

Залата, моделирана по интериора на романска църква, през последните десетилетия е функционирала като склад, където са се съхранявали част от картините на Старата галерия, както и запазените в колекцията гипсови отливки. Въпреки че декорацията на стените беше в доста лошо състояние и боята вече се беше олющила на някои места, за щастие всичко все още можеше да бъде възстановено. Като първа стъпка в работата, започнала през януари, беше отворено копие на главната порта на оградената със стена катедрала Фрайберг, която беше зазидана по време на Втората световна война. Беше почти завършен, но дори не можахме да го видим в пълния му блясък, защото беше покрит с найлонов лист, когато бяхме там.

Образ

Според директора на музея пълната реконструкция на залата ще приключи до края на годината, остава полагането на оригиналния шарен мраморен мозаечен под и боядисването на колоните. Залата ще получи и нова покривна конструкция, чиито стъклени повърхности ще бъдат снабдени със специални щори, които ще осигуряват филтрирана светлина, като същевременно ще бъдат монтирани рентабилни слънчеви колектори.По план готовото пространство от близо 900 кв.м ще се използва за събития.

"Самият музей няма да отвори врати за посетители до есента на 2018 г., тъй като едно е, че си върнахме пространството от сградата, но също така трябва да пренаредим постоянната експозиция, което също означава огромна работа също се проведе преди няколко десетилетия, но не по същото време: през 1957 и 1975 г. унгарският материал беше изваден от колекцията за изящни изкуства на две стъпки, която след това отиде в Етнографския музей, а оттам в Унгарска национална галерия. Сега старите майстори тръгват от тук, за да бъдат върнати в първоначалния си дом, Музея за изящни изкуства“, обясни д-р. Baan.

Общо 2000 квадратни метра изложбена площ ще бъдат върнати на обществеността

"До Румънската зала, изложбеното пространство на втория етаж, което също е било затворено от десетилетия - в което някога е била колекция от скулптури - ще бъде отворено отново и ще служи като място за старата унгарска колекция.По същия начин стаята на Микеланджело, която досега функционираше като офис, ще бъде отворена за посетители“, запозна ни с подробностите директорът, след което изрази съжалението си, че д-р Клара Гарас, бивш генерален директор на музея, не може изживейте тези моменти.(Клара Гарас работи четиридесет години в институцията: започва като стажант, след това научен сътрудник, по-късно става ръководител на отдела на Старата галерия и научен секретар. От 1 януари 1964 г. до пенсионирането си на 31 март 1984 г. той беше генерален директор на музея.27 юни.- аз, той почина на 98 години.)

Складът в момента се изгражда под Румънската зала и както можете да видите на снимката, подвижните опорни релси на артефакта вече са поставени:

Образ

В бъдеще античните и египетските изложби ще бъдат достъпни в сутерена - където първоначално се намираше машинното инженерство, но беше преместено едно ниво надолу по време на работите.Старият бюфет ще бъде преустроен в кафене и ресторант, а стаите под площадното ниво ще получават естествена светлина от нивото на земята с помощта на безопасно стъкло.

С цифри:

  • По време на ремонта ще бъдат преместени 11 000 кубически метра пръст
  • 2700 кубически метра бетон
  • 300 тона арматура
  • 900 квадратни метра зидария
  • 7 100 квадратни метра мазилка
  • 3000 квадратни метра стоманена конструкция
  • 1800 квадратни метра стъклен покрив
  • Ще бъдат инсталирани 300 000 текущи метра кабели за силен и слаб ток и механични линии.
  • Освен това се правят 19 000 квадратни метра настилка и ще бъдат боядисани общо 38 000 квадратни метра повърхност.

Според главния инженер, Antal Kőszegi, посетителите ще бъдат посрещнати от автентична атмосфера, грандиозна изложбена технология и изложбено пространство с модерен стил. Завършени са и двете еднораменни стълби и асансьорът, който ще служи за осигуряване на безпрепятственост на сградата, на мястото на стълбите за сутеренен монтаж.

DSC6158

Реконструкцията засегна и стаята Микеланджело в ренесансов стил на втория етаж, която също беше затворена за посетители от 1945 г. и беше грубо преустроена. През последните десетилетия помещението беше галерийно, стените му бяха боядисани в сиво и се използваше като офис. От 2018 г. той отново ще играе първоначалната си роля и там ще се провеждат уникални, специални изложби.

Музеят ще бъде затворен до края на ремонтните дейности и изграждането на следващите нови изложби, но посетителите могат да видят най-важните части от колекцията в постоянните експозиции на Унгарската национална галерия.йени

Популярна тема